Ping Nedir ve Nasıl Düşürülür

Gecikme değeri, diğer adıyla ping; bir sinyalin verici kaynaktan alıcı kaynağa gitmesine kadar geçen süreyi ifade eder. Bir başka bakış açısı ile bağlantı reaksiyonundaki süreç olarak tanımlanabilir. 

Ping değeri neleri değiştirir?

Alıcı kaynaktan gönderilen sinyal, verici kaynağa ne kadar geç giderse yanıt da aynı ölçüde geç gelecektir. Dolayısıyla ping değerinin yüksek olması, internet ile yapılacak tüm işlemleri olumsuz etkileyecektir. Ping değerinin yüksek olması, en çok çevrim içi oyuncuları muzdarip etmektedir. Çevrim içi (online) oyunlarda sürekli veri alışverişi gerçekleşmektedir. Örnek olarak 20 gecikme değeri, ilgili verilerin 20 milisaniyede gönderilip yanıt alındığını ifade eder. Bu değer ile donma veya takılma olmadan rahatlıkla oyun oynanabilir. Gecikme değeri yükseldikçe oynanış kalitesi de aynı oranda düşecektir ve donma - takılmalar artacaktır.

Ping değeri nasıl düşürülür?

I. Bağlantı türü: Ping değerinin düşürülmesinde en önemli faktör bağlantı türüdür. Kablosuz bağlantı kullanılıyorsa mutlaka kablolu bağlantıya geçilmelidir. Kablosuz bağlantı esnasında çevrede bağlantıyı zayıflatacak pek çok etken bulunmaktadır. Kablo ile bağlantı sağlanırsa bu etkenler minimuma indirilmiş olur ve ping değerinde genellikle ciddi düşüşler meydana gelir.

II. Kullanıcı sayısı: Aynı anda aynı interneti kullanan kişi sayısı arttıkça ping değeri de orantılı olarak artış gösterecektir. Bu durumun nedeni aynı anda internet üzerinden yapılan işlemlerin ayrı ayrı modeme yük bindirmesi, dolayısıyla da yanıt ve işlem süresinin uzamasıdır. (Açık alanlardaki ortak internetlerin kullanımı bu duruma örnek olarak gösterilebilir.)

III. Aynı anda kullanılan program sayısı: Aynı anda internet ile kullanılan programların sayısı arttıkça modeme binen yük de yukarıdaki durum gibi artacaktır.

IV. Virüsler: Önemli bir etken olan virüsler, bilgisayar donanımlarına zarar verebileceği gibi ping değerine de olumsuz etki edebilir.

V. Modemin çevresindeki faktörler: Bağlantıyı zayıflatabilecek pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlara en iyi örnek modemin yakınında bulunan elektronik cihazlardır. Kızılötesi sinyaller birbiri ile çakışabilir ve bağlantıda ufak da olsa yavaşlamalara neden olabilir. Bu cihazların sayısı arttıkça bağlantı hızı da yavaşlayabilir ve ping değeri yükselebilir.

VI. Frekans: Yeni nesil cihaz ve modemler geleneksel 2.4 GHz frekansı yerine 5 GHz frekansı ile birlikte gelmektedir. 5 GHz frekansının kapasitesi, geleneksel 2.4 GHz frekansına göre çok daha geniş bir veri aralığı sunar. Özellikle ortamdaki kullanıcı sayısı fazlaysa hem 2.4 GHz hem de 5 GHz frekansları aktif edilerek iki ayrı bağlantı üzerinden kullanım gerçekleştirilebilir.

VII. Kablosuz bağlantıyı güçlendirme: Kablolu bağlantı kullanılamayacak durumdaysa ve modem ile cihaz arasında uzak bir mesafe mevcutsa kablosuz bağlantı güçlendirici satın alınarak ping değeri düşürülebilir. 

10/07/2022, 21:28
884
Benzer İçerikler
501 Hatası Nedir

Yazar: efekoca - 2 dakika

501 hatası, yapılmaya çalışılan işlemin gerçekleşemediğini bildirmek için gösterilen bir hata durum kodudur. 501 hata kodunun döndürülmesi, isteği yerine getirmek üzere kullanılan yöntemin işe yaramadığı veya sunucuda...

Daha Fazla
Always On Display Nedir

Yazar: efekoca - 1 dakika 54 saniye

Artan mobil cihaz kullanımı, yeni teknolojileri de beraberinde getirmektedir. Mobil cihazların en dikkat çekici durumlarından bir tanesi de şarj süresidir. Günümüzde bu süreyi uzatmak için pek çok çalışma yapılmak...

Daha Fazla
Darboğaz Nedir

Yazar: efekoca - 2 dakika

Darboğaz, bilgisayar bileşenleri arasındaki uyumsuzluk veya yetersizlik nedeniyle tam performans sağlanamaması durumudur. Bilgisayarlarda darboğaz, genellikle işlemci ve ekran kartı arasında gerçekleşen; topl...

Daha Fazla
Ahbap