Darboğaz Nedir

Darboğaz, bilgisayar bileşenleri arasındaki uyumsuzluk veya yetersizlik nedeniyle tam performans sağlanamaması durumudur. Bilgisayarlarda darboğaz, genellikle işlemci ve ekran kartı arasında gerçekleşen; toplama bilgisayarlarda sıkça karşılaşılan bir problemdir. Genellikle oyunlarda fark edilmektedir.

Darboğaz neden olur?

Darboğaz, birçok bilgisayar bileşeni arasında oluşabilir. Karşılaşması en olası darboğaz türü ise güçlü bir ekran kartına yetemeyen işlemci kullanımıdır. Bu durumun tam tersi de nadir de olsa karşılaşılabilecek türden bir olaydır. İşlemcinin RAM veya anakart ile uyumlu olmaması gibi durumlarda da darboğaz oluşabilir.

Darboğaz neye sebep olur?

Darboğaz oluşumu ilgili bileşenin tam performanslı çalışamamasına neden olur. İşlemci ve ekran kartı arasında sürekli olarak veri alışverişi vardır. İşlemci; ekran kartından alınan veriyi işler, gönderir ve sonraki veriyi alır. İşlemciye nispeten daha hızlı bir ekran kartı kullanımı söz konusu olduğunda işlemci, verileri işlemede yavaş kalacak ve ekran kartı da veriyi daha yavaş göndermek zorunda kalacaktır. Dolayısıyla da performans kaybı oluşacaktır. Tüm bunlarla birlikte takılma ve donma gibi sorunlara da neden olabilir.

Darboğaz nasıl tespit edilir?

İşlemci ve ekran kartı arasındaki darboğazı tespit etmenin yolu ekran kartına yük bindirecek bir uygulama üzerinde kullanım değerlerini test etmektir. "MSI Afterburner" gibi yazılımlar sayesinde kullanım değerleri görüntülenebilir. Ekran kartı yük altındayken yaklaşık olarak %96 kullanım değerinin üzerine çıkamıyorsa ve işlemci kullanımı %100'de ise bu durum işlemcinin ekran kartını beslemeye yetemediği ve darboğaz oluştuğu anlamına gelmektedir.

Darboğazı önlemek için doğru bileşen tercihi nedir?

Darboğaz oluşumunu engellemenin tek yolu birbirine uyumlu bileşenler almaktır. Örneğin 3600MHz RAM frekansını destekleyen işlemci ile birlikte 4000MHz frekansında çalışan bir RAM kullanmak darboğaza yol açabileceği gibi sistemsel hatalara da neden olabilmektedir. Doğru bileşen seçimi için ilk olarak alınacak ekran kartına karar verilebilir. Sonrasında ilgili ekran kartını besleyebilecek bir işlemci araştırması yapılır ve işlemciye uyumlu anakart tercih edilir. Kalan bileşenler de anakartın uyumluluğu çatısında tercih meselesidir. Alınacak ekran kartı ile işlemci arasında darboğaz şüpheniz bulunuyorsa iki bileşen ile ilgili testler bulunan videoları izlenerek ikilemden kurtulabilirsiniz. Sistem toplamak yerine hazır sistem alarak da darboğaz konusuna son verebilirsiniz.

14/07/2022, 17:46
738
Benzer İçerikler
501 Hatası Nedir

Yazar: efekoca - 2 dakika

501 hatası, yapılmaya çalışılan işlemin gerçekleşemediğini bildirmek için gösterilen bir hata durum kodudur. 501 hata kodunun döndürülmesi, isteği yerine getirmek üzere kullanılan yöntemin işe yaramadığı veya sunucuda...

Daha Fazla
Ping Nedir ve Nasıl Düşürülür

Yazar: efekoca - 2 dakika 42 saniye

Gecikme değeri, diğer adıyla ping; bir sinyalin verici kaynaktan alıcı kaynağa gitmesine kadar geçen süreyi ifade eder. Bir başka bakış açısı ile bağlantı reaksiyonundaki süreç olarak tanımlanabilir. ...

Daha Fazla
Always On Display Nedir

Yazar: efekoca - 1 dakika 54 saniye

Artan mobil cihaz kullanımı, yeni teknolojileri de beraberinde getirmektedir. Mobil cihazların en dikkat çekici durumlarından bir tanesi de şarj süresidir. Günümüzde bu süreyi uzatmak için pek çok çalışma yapılmak...

Daha Fazla
Ahbap