TSMC 3nm Çiplerin Pilot Üretimine Başlıyor

Tayvan'dan (DigitalTimes ve TechTaiwan) gelen iki ayrı rapora göre, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.), N3 (3nm) işlemine dayalı ilk çip üretimine başladı.

3nm teknolojisi ile TSMC, aynı güç ve transistör sayısında %10 ila %15 performans artışı, aynı frekans hızlarında %30'a kadar güç verimliliği, %70'e kadar yoğunluk kazancı ve son olarak %20'ye kadar SRAM yoğunluk kazancı taahhüt ediyor.

N3 teknolojisinin ilk müşterileri Apple ve Intel olabilir ancak bu şirketlerin yeni teknolojiyi kullanarak hangi ürünleri üreteceği tam olarak belli değil.

Başta da belirtildiği gibi DigiTimes'ın yeni raporuna göre, Apple'ın çip üretim ortağı TSMC'nin 2022'nin dördüncü çeyreğinde 3nm çiplerin seri üretimine başlaması bekleniyor. Sonrasında TSMC'den 3nm teknolojisine sahip çipler, 2023'ün başlarında ilgili şirketlere gönderilecek.

Apple ise büyük ihtimalle 2023 Macbook ve iPhone modellerinde TSMC'nin N3 sürecine dayalı yeni çiplerini kullanacak. Potansiyel isimlendirmenin sırasıyla A17 ve M3 olduğu söylentiler arasında. Ayrıca daha önce Apple M3 yongalarının dört adede kadar CPU modeline ve 40 adede kadar çekirdeğe sahip olacağı bildirilmişti.

Günümüze bir göz atalım; çip teknolojisi şu anda 7nm (AMD) ve 10nm (Intel) kullanılıyor. Ancak yeni işlemcilerin yolda.

Intel'in 10nm kullanması korkutucu görünse de 12. nesil ile birlikte 14nm teknolojisini kullanmayı bıraktığı için bu oldukça iyi bir haber. Aynı zamanda tartışmalı bir konu olsa da Intel; PCI-E 5.0, DDR5 ve Thunderbolt 4 teknolojilerini AMD'ye göre kullanma avantajına sahip. Verilen bilgilere göre AMD'nin bu teknolojileri 6000 ve 7000 serisi ile birlikte kullanmaya başlayacağı biliniyor. AMD'nin şimdilik bu teknolojiler dışında konumuz olan düşük nm teknolojisi sayesinde getirdiği enerji tasarrufu ve düşük sıcaklıklar ile güçlü bir avantajı var. Ayrıca 5nm teknolojisi ile geliştirilen 7000 serisi işlemcilerin, 600 serisi yonga setleriyle birlikte bu senenin son çeyreğinde piyasaya çıkacak. AMD, 7000 serisi ile beraber uzun süredir kullanımda olarak kullanıcıların gönlünü kazanmış AM4 soketini de değiştiriyor. Yeni nesil ZEN4 mimarisi ile birlikte yüksek performans artışları hedefleniyor.

02/07/2022, 11:37
925
Benzer İçerikler
Belgesiz tr Uzantısı Dönemi Başlıyor

Yazar: efekoca - 2 dakika

1991 yılından beri nic.tr yani ODTÜ tarafından tahsil edilen .tr uzantılı alan adlarına ait yönetimin, 2021 yılının son aylarında BTK'ye aktarılacağı duyurulmuştu. Uzun soluklu bir bekleyiş sürecinin ardı...

Daha Fazla
Ahbap