Belgesiz tr Uzantısı Dönemi Başlıyor

1991 yılından beri nic.tr yani ODTÜ tarafından tahsil edilen ".tr" uzantılı alan adlarına ait yönetimin, 2021 yılının son aylarında BTK'ye aktarılacağı duyurulmuştu. Uzun soluklu bir bekleyiş sürecinin ardından BTK tarafından yapılan açıklamaya göre 29 Eylül 2022 tarihinde TRABİS resmen açılıyor.

Alan adı nedir?

Bir websitesinin internet üzerindeki adresine alan adı denir. Her siteye özel bir alan adı vardır dolayısıyla aynı alan adına sahip birden fazla site olamaz.

.tr alan adı nedir?

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ait üst seviye alan adı uzantısıdır.

Alan adı tahsiline ne zaman başlanacak?

BTK tarafından yapılan açıklamaya göre 29 Eylül 2022 tarihinden itibaren ".tr" uzantılı alan adlarının tahsiline başlanacaktır.

TRABİS Nedir?

Kısaltması TRABİS olan ".tr Ağ Bilgi Sistemi", ".tr" uzantılı alan adlarının işlem ve yönetim süreçlerini ele alır. TRABİS sisteminin devreye girmesi ile birlikte bu uzantının tahsisi BTK tarafından sağlanacaktır.

TRABİS'in açılması ne anlama geliyor?

TRABİS'in açılması ile birlikte ".tr" uzantılı bazı alan adları belgesiz bir şekilde tahsil edilebilecek. Bu kapsama "com.tr, org.tr, net.tr" alan adları dâhil edilecektir.

Belgesiz alan adı nasıl alınır?

TRABİS sistemi son kullanıcıya doğrudan hizmet vermemektedir. Belgesiz alan adı alabilmek için alan adı kayıt firmalarından "ön başvuru" oluşturulmalıdır.

Kayıt mantığı nedir?

"İlk gelen alır." mantığıyla gelişen bu sistemde, boştaki bir alan adına ön başvuru oluşturulabilmektedir. İlgili alan adı, TRABİS devreye alındığı zaman ilk başvuran kişiye tahsil edilecektir.

Hangi alan adları için başvurulamaz?

Hâlihazırda belge ile kayıt edilen alan adlarına ön başvuru talebinde bulunulamaz. Bu durumun dışında "av.tr, k12.tr, tsk.tr, gov.tr" gibi uzantılar, resmi kurumların belge ve onayını gerektirdiği için ön başvuru talebinde bulunulamayacak alan adları listesinde yer almaktadır.

Yalın .tr uzantısı alınabilir mi?

Şu anda sadece tsk.tr ve nic.tr adlı sitelerde kullanılabilen yalın .tr uzantısının, TRABİS sisteminin devreye girmesinden itibaren bir yıl sonra tahsisine başlanacaktır.

Başvuru reddedilirse ne olacak?

Ön sipariş başvurunuz herhangi bir zorunlu sebepten reddedilirse ön sipariş ücretiniz tarafınıza geri iade edilecektir.

23/07/2022, 23:29
1042
Benzer İçerikler
TSMC 3nm Çiplerin Pilot Üretimine Başlıyor

Yazar: efekoca - 2 dakika

Tayvan'dan (DigitalTimes ve TechTaiwan) gelen iki ayrı rapora göre, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.), N3 (3nm) işlemine dayalı ilk çip üretimine başladı. 3nm teknolojisi ile TSMC, aynı güç ve trans...

Daha Fazla
Ahbap