Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Grafik kartı, bir diğer adıyla ekran kartı; bilgisayardan görüntü alınmasını sağlayan birimdir. Modern ekran kartları PCI-Express adındaki veri yolunu kullanır. Aktif olarak ekran kartı üreten üç adet firma bulunmaktadır. Bunlar Intel, AMD ve NVIDIA olarak sınıflandırılmaktadır. 

Ekran kartı alırken nelere dikkat edilmelidir?

Ekran kartı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

I. Kullanım amacı: Ekran kartı alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli durum kullanım amacıdır. Gerekli alanlara hitap etmeyen bir ekran kartı almak bütçenize zarar verecektir. Örneğin gündelik ofis programlarıyla uğraşıp oyun oynamayan bir kullanıcı için "üst seviye" şeklinde hitap edilen "AMD RX 6900XT, NVIDIA RTX 3090" gibi ekran kartlarını almak doğru bir tercih olmayacaktır.

II. Bütçe: Kullanım amacı belirlendikten sonra bütçe ayarlaması yapılmalıdır. İlgili bütçeye göre doğru seçim yapılması çok önemlidir. Halk arasındaki tabir ile "fiyat / performans" yani fiyatına göre iyi bir ekran kartı alınmalıdır.

III. Donanım uyumluluğu: Grafik kartı alırken en önemli durumlardan birisi de donanım uyumluluğudur. Alacağınız ekran kartını yeterli derecede besleyebilecek bir işlemciye, güç kaynağına ve anakarta sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer işlemciniz alacağınız grafik kartı için yetersiz gelirse darboğaz denilen olay meydana gelecek ve ekran kartınız tam performansında çalışamayacaktır. Bu sebeple donanım uyumluluğu çok önemlidir. Bazı RAM ve SSD'ler de uyumsuzluk yaratabilmektedir. Tüm donanımlarınızın alacağınız ekran kartı ile uyumlu olup olmadığını araştırarak öğrenmelisiniz.

IV. Soğutma teknolojisi: Ekran kartları, yüksek performans vermelerinin yanında yüksek seviyede enerji de tüketmektedirler. Bu nedenle ilgili ekran kartı birimlerinin soğutma sisteminin de önemli ölçüde gerekliliği mevcuttur. Bir ekran kartı ne kadar iyi soğutma sistemine sahipse o kadar performanslı çalışacak ve GPU'nun (grafik işlemci birimi) tam verimli çalışmasına neden olacaktır. 

V. Nesil: Yeni nesil bir grafik kartı almak, yeni nesil teknoloji ve yenilikleri de beraberinde getireceği için gelecek nezdinde önemli bir yatırım olacaktır. Dolayısıyla kullandığınız programlarda, oynadığınız oyunlarda hatta kullandığınız işletim sisteminde bile daha performanslı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

VI. Marka: Ekran kartı seçiminde markalar arasında kalınabilmektedir. Bütçeye göre de markaların kartları arasındaki rekabet değişmektedir. Dolayısıyla bütçenizi belirleyip araştırmalarınızı yaptığınız zaman performans karşılaştırmalarını internet üzerinden kolaylıkla bulabilir ve hangi kartı almak istediğinize karar verebilirsiniz.

Ekran kartları nasıl karşılaştırılır?

Ekran kartlarının performanslarını karşılaştırmak için User Benchmark isimli site kullanılabilir. Gerçek kullanıcıların kendi donanımları ile elde ettiği verileri site üzerinde harmanlayarak sunan sistem ile ekran kartlarının karşılaştırılmalarını inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Youtube gibi platformlar üzerinden ilgili kartın oyunlardaki performans verilerini paylaşan kanallara da göz atabilirsiniz. (Kendi donanımınıza göre FPS değerlerinin değişebileceğini unutmayınız.)

08/07/2022, 22:25
650
Benzer İçerikler
Telefon Ekranını Televizyona Yansıtma

Yazar: efekoca - 2 dakika 17 saniye

Günümüzde mobil cihaz kullanımlarının artışıyla anıları depolamak oldukça kolay bir hâle geldi. Buna rağmen televizyon ve bilgisayar gibi daha büyük ekranlı cihazlarda görüntü izlemek cazibeli gelmektedir. B...

Daha Fazla
Ahbap