SSD (Solid State Disk) olarak adlandırılan katı hâl sürücüleri, verileri kalıcı olarak depolamayı sağlar. Günümüz teknolojisinde SSD'lerin iki temel çeşidi bulunmaktadır. Bunlar SATA ve M.2 NVMe SSD olarak kategorize edilmektedir.
M.2 SSD'ler ve SATA SSD'ler arasındaki en temel iki fark aşağıdaki gibidir.
I. Hız: M.2 SSD'ler SATA SSD'lere göre oldukça hızlıdır. Bu duruma ikinci maddede detaylı olarak değinilmiştir.
II.Veri yolu: SATA SSD'ler adından da anlaşılacağı gibi SATA (Serial ATA) veri yolunu kullanmaktadır. Bu teknolojinin ulaşabileceği en fazla değer yaklaşık olarak 550 mb/s'dir. Bu değer ancak SSD'lerde elde edilebilmektedir. M.2 SSD'ler ise NVMe (Non-Volatile Memory Express) teknolojisi ile PCI-E veri yolunu kullanmaktadır. Günümüzde bu veri yolunu kullanarak ortalama 7.000 mb/s değerine ulaşabilen M.2 SSD'ler mevcuttur.
SSD'lerin geleneksel HDD'lere (Hard Disk Drive) yani sabit disk sürücülerine göre pek çok avantajı bulunmaktadır.
I. Aktarım hızı: Katı hâl sürücülerinin (SSD) sabit disk sürücülerine (HDD) göre en önemli avantajı aktarım hızıdır. HDD'lerin yaklaşık olarak ulaşabileceği en üst seviye okuma ve yazma hızı olarak 125 mb/s'dir. SATA SSD'lerde yaklaşık olarak 560 mb/s okuma, 530 mb/s yazma hızına rahatlıkla erişilebilmektedir. M.2 SSD'lerde ise 7.000 mb/s okuma, 5.000 mb/s yazma hızlarına ulaşılabilmektedir. Aradaki devasa fark, özellikle render işlemleri ve büyük veriler ile uğraşanlar için oldukça fayda sağlamaktadır.
II. Boyut: HDD'ler SSD'lere oranla büyük boyutlar kaplamaktadır. Özellikle M.2 SSD'lerin direkt olarak anakartlara PCI-E veri yoluyla bağlanabilmesi büyük yarar sağlamaktadır.
III. Maliyet: SSD'lerin HDD'lere göre pek çok avantajı olduğu için maliyetleri de daha yüksektir. Ancak gün geçtikçe SSD'lerin fiyatları da makul seviyelere doğru gelmektedir. Örneğin 1TB'lık bir HDD'yi ortalama 600TL'ye satın alabilirken aynı kapasitedeki bir SSD'yi 1.100TL bandından satın alabilirsiniz. Özellikle M.2 ve SATA SSD'ler arasındaki farkın iyice azalması, kullanıcıları M.2 SSD'yi tercih etmeleri konusunda teşvik etmektedir.
IV. Kapasite: HDD'ler günümüzde en fazla 20TB veri depolayabilmektedir. SSD'lerde ise bu oran 16TB civarındadır. Dolayısıyla HDD'ler fotoğraflar ve videolar gibi kalıcı verileri depolamak için maliyet nezdinde doğru bir seçim olabilir.