NFT ve Kullanım Amacı

"non-fungible token", Türkçe karşılığıyla "takas edilemez jeton" ifadesinin kısaltması olan NFT; sanat, müzik, oyun içi öğeler ve videolar gibi gerçek dünyadaki nesneleri temsil eden dijital bir varlıktır. Genellikle kripto para birimiyle çevrim içi olarak alınıp satılır ve birçok kriptoyla aynı temel yazılımla kodlanır. 2014'ten beri var olmasına karşın dijital sanat eserleri satın almak ve satmak için giderek daha popüler bir yol haline gelmesi sebebiyle gün geçtikçe ün kazanmakta. NFT pazarı, yalnızca 2021'de şaşırtıcı bir şekilde 41 milyar dolar değerindeydi ve bu tutar, küresel statüdeki tüm güzel sanatlar pazarının toplam değerine karşılık gelmekte. 

NFT'lerin kriptolardan farkı nedir?

NFT genellikle Bitcoin veya Ethereum gibi bir kripto para birimi ile aynı türde programlamaya sahiptir ancak dijital doğası onu hisse senetlerinden tahvillerden veya gayrimenkulden çok daha yönlü hâle getirir. Birisi içine gömülü blockchain tabanlı teknolojiye sahip bir NFT'yi taramak için telefonunu kullandığında benzersiz özelliklerini görebilir. Kripto para birimleri değiştirilebilirdir. Yani bir para biriminin aynı birimleri de eşit değere sahiptir. Ayrıca bir kripto para birimi birimi her zaman başka bir birime eşittir; para biriminin değiştirilebilirliği, blok zincirinde işlem yapmanın bir aracı olarak güvenilirliğini sağlar. NFT'lerde ise bu durum farklıdır ve birbirleriyle değiştirilmesi veya birbirine eşit olması imkânsızdır.

NFT'ler neden kullanılır?

Blockchain teknolojisi ve NFT'ler, sanatçılara ve içerik oluşturuculara eserlerinden para kazanmaları için eşsiz bir fırsat sunmakta. Örneğin sanatçılar artık sanatlarını satmak için galerilere veya müzayede evlerine güvenmek zorunda değiller. Bunun yerine sanatçı bunu doğrudan tüketiciye bir NFT olarak satabilir ve bu da onların daha fazla kâr elde etmelerini sağlar. Buna ek olarak sanatçılar telif ücretlerini programlayabilirler ve böylece eserleri yeni sahibine satıldığında belirli bir satış yüzdesi alırlar. Bu ilgi çekici bir özelliktir çünkü sanatçılar genellikle eserleri ilk kez satıldıktan sonra gelecekteki gelirleri almazlar.

NFT nasıl satın alınır?

Kendi NFT koleksiyonunuza sahip olmak istiyorsanız öncelikle bazı öğeler edinmeniz gerekir. NFT'leri ve kripto para birimlerini saklamanıza, Ether gibi bazı kripto para birimleri satın almanıza izin veren bir dijital cüzdan edinmeniz gerekmektedir. Coinbase, Kraken, eToro ve hatta PayPal ve Robinhood gibi platformlarda kredi kartı kullanarak kripto satın alabilirsiniz. Seçenekleri araştırırken ücretleri göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu nedenle kripto para birimi satın almanız veya satmanız için her bir borsanın sizden ne kadar ücret alacağını öğrendiğinizden emin olun. Sonrasında OpenSea.ioRaribleFoundation gibi popüler platformlar üzerinden dilediğiniz NFT'yi satın alabilirsiniz.

03/07/2022, 11:30
836
Benzer içerik bulunamadı.
Ahbap