İşlemci ve Sıcaklık Değerleri

İşlemci dendiğinde akıllara ilk olarak halk arasındaki tabir ile "bilgisayarın beyni" olduğu gelmektedir. İşlemcinin teknik tanımı ise "bilgisayarın temel işlem birimini oluşturan, matematik işlemlerini elektronik olarak gerçekleştiren ve verilen komutları yorumlayarak yürüten; yongalardan oluşmuş tümleşik devre" olarak ifade edilir.

İşlemci güç tüketimi sayesinde ısı üretir. Normal olan durum da bu şekildedir. Önemli olan işlemcinin ısı üretmesi değil, yüksek ısı değerlerine ulaşmamasıdır çünkü işlemcinin fazla ısınması, elektrik direncini düşürerek akımı artırmaktadır. Eşik değerin üstündeki ısı seviyelerine ulaşılması, çoğu anakartın koruması sayesinde, yüksek işlemci kullanan uygulamalara talimat vererek az işlemci kullanımı ile performansı düşürmeyi sağlar. Bununla birlikte sıcaklıklar eşik değerin altına indirilmeye çalışılır. Dolayısıyla yüksek ısı değerlerine ulaşılması, bilgisayarlarda performans düşüşleri şeklinde kaçınılmaz bir son olarak karşınıza çıkabilir.

İşlemci sıcaklığının olması gereken değeri nedir?

İşlemci sıcaklığının olması gereken değeri, bilgisayar boştayken genelde 50 derece ve altı şeklinde kabul görür. Dikkat edilmesi gereken husus ise eşik değer olan 95 ve üstüne ulaşmamasıdır. Normal şartlarda 85 derecenin üstü ulaşmaktan kaçınılması gereken bir değerdir.

İşlemci sıcaklığı nasıl kontrol edilir?

İşlemciler üretilirken üretici firmalar tarafından dijital sensörler entegre bir şekilde ekleniyor. Dolayısıyla işlemci sıcaklığını kontrol edebilmek için sadece yardımcı bir yazılım yeterli oluyor. Bunun dışında bazı sıvı soğutma sistemlerinin üzerinde bulunan dijital ekranlar ile de işlemci sıcaklığını ölçmek mümkün kılınıyor.

Core Temp adlı uygulamayı indirerek işlemci sıcaklıklarınızı kolay bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

İşlemci sıcaklığı olması gerekenden yüksek ise ne yapılır?

İşlemci sıcaklığı, bazı durumlarda olması gerekenden yüksek olabilir. Bu durumun çeşitli nedenleri vardır.

I. Aynı anda çok fazla uygulamayı çalıştırmak.

Aynı anda birden fazla uygulamayı çalıştırmak, işlemciye fazla yük bindireceği için sıcaklığı artıracaktır. Gereksiz uygulamaları kapatmayı deneyiniz.


II. Arka planda çalışan ve gözden kaçan uygulamalar.

Fark etmediğiniz ancak arka planda çalışarak sistemi ve işlemciyi meşgul eden uygulamalar işlemciye gereksiz yük bindireceği için sıcaklığın da orantılı olarak artmasına neden olacaktır. Görev yöneticisi üzerinden bu uygulamaları bularak kapatmayı deneyiniz.


III. Bilgisayara indirilen zararlı yazılımlar.

Zararlı yazılımların pek çok türü bulunmaktadır. Bunların içerisinde işlemciye ağır yük bindirerek sisteme zarar vermeyi amaçlayan kötü amaçlı yazılımlar da bulunmaktadır. Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız bilgisayarınızı anti virüs programları ile detaylı bir şekilde taratmayı, sonuç alamazsanız temiz bir kurulum yapmayı deneyiniz.


IV. Termal macunun kuruması.

Termal macun işlemci ile soğutucu arasında köprü görevi görmektedir. Soğtucunun ısıyı üzerine almasını sağlayan bakır yapı ile işlemci arasına sürülür ve ısının iletimini sağlar. Termal macunun normal şartlarda 6 ayda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Kuruyan termal macun, ısı iletimini sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremeyeceğinden soğutucunun tam performansta çalışmasını engelleyecektir. Sıcaklığın yüksek olması durumunda en sık karşılaşılan durum, termal macunun kurumasıdır.

V. Soğutucunun yetersiz olması.

Özellikle yüksek seviye bir işlemci kullanıyorsanız veya performans gerektiren işlemler ile sıkça uğraşıyorsanız hava soğutma veya içerisinden çıkan stok soğutucu yetersiz kalacaktır. Sıvı soğutma veya üst düzey hava soğutma sistemleri gibi yöntemler tercih edilmesi bu durumda gerekli olacaktır.


VI. Kasa içi hava sirkülasyonunun eksik veya hatalı yapılması.

Kasa içerisindeki hava sirkülasyonunun doğru bir şekilde yapılmamış olması, sıcak havanın dışarıya atılamayacağı anlamına gelmektedir. En az bir egzoz fan ve soğuk havanın daha rahat bir şekilde alınabilmesi için ön kısımda da fan kullanılması gerekmektedir.


VII. Soğutucunuzun yüksek miktarda tozlanıp fanının dönemez hâle gelmesi. 
 

Sürekli çalışan fan doğal olarak tozlanmayı da beraberinde getirecektir. Fanın fazla tozlanması da kanatların rahatça dönmesini engelleyecektir. Dolayısıyla fanınızı, hava üfleme gibi yöntemlerden kaçınarak (kanatların yapısını bozabilir) temizlemeniz tavsiye edilir.

28/06/2022, 20:49
1759
Benzer içerik bulunamadı.
Ahbap