Evrenin En Net Görüntüsü

Evrenin En Net Görüntüsü

Kızılötesi teknolojisine sahip olan ve NASA (National Aeronautics and Space Administration) tarafından 25 Aralık 2021 tarihinde göreve başlaması için uzaya gönderilen James Webb Uzay Teleskobu tarafından şu ana kadar yakalanabilen evrenin en net görüntüleri Dünya'ya ulaştı.

James Webb'in gönderiliş amacı nedir?

Yapımında yaklaşık 9 milyar dolar harcanan James Webb, şimdiye kadarki zaman zarfında uzaya gönderilen en güçlü teleskop olma özelliğini taşımaktadır. 6.161 kilogram ağırlığa sahip olan "James Webb", 25 Aralık 2021 tarihinde fırlatılmış ve Ocak 2022 sularında yörüngesine yerleşmiştir. Kızılötesi teknolojisine sahip olan James Webb'e, 6.5 metre uzunluğundaki altın kaplama bir ayna yerleştirilmiştir. Bu ayna, 13.5 milyar ışık yılı uzağını yani evrenin oluşumunu gözlemlemeye olanak tanır. Büyük patlamadan yaklaşık 600 milyon yıl sonrasını görüntüleme kapasitesi olan James Webb'in yörüngesi, Dünya'dan yaklaşık 1.5 milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Adını 2002'de NASA'nın Apollo programından sorumlu müdürü olan "James E. Webb"'ten almıştır.

Evrenin en net görüntüleri

Anlık olarak James Webb tarafından alınan dört görüntü bulunmaktadır. Bunlar evrenin şu ana kadar çekilmiş en net görüntüleridir.

I. Carina Nebulası: Samanyolu Galaksisi içindeki en büyük kütleli ve parlak yıldızlardan oluşan bulutsulardandır. Dünyaya 4.6 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır.

II. Stephan Beşlisi:

Stephan Beşlisi

 

Uzak evrenin en net ve en keskin kızılötesi görüntüsü

 

Evrenin en net görüntüsü

15/07/2022, 21:46
860
Benzer içerik bulunamadı.